Australian Open 2017 : 105.ročník úvodního tenisového grandslamu

16.02.2017 10:43

V mužské dvouhře popáté v areálu Melbourne Parku triumfoval švýcarský tenista Roger Federer, jenž si vítězstvím na turnaji zajistil návrat do elitní desítky žebříčku ATP. Grandslamlavou trofej získal po téměř pěti letech, kdy v roce 2012 triumfoval na trávě ve Wimbledonu a ziskem 18. trofeje zvýšil své vedení v historických tabulkách mužské dvouhry. V 35 letech se pak stal druhým nejstarším vítězem grandslamu v open éře, když jen v roce 1972, tehdy 37letý Australan Ken Rosewall, dokázal ovládnout Australian Open.

Ženskou dvouhru vyhrála Američanka Serena Williamsová, která se tak vrátila na 1. místo žebříčku WTA. Triumf pro ni znamenal rekordní dvacátou třetí grandslamovou trofej, kterou se na čele statistiky otevřené éry odpoutala od Němky Steffi Grafové. Rekordním se v open éře stal i sedmý titul z Australian Open, když za absolutním rekordem jedenácti výher Margaret Courtové zaostávala o čtyři turnajová vítězství

Ženskou čtyřhru ovládla americko-česká dvojice Bethanie Matteková-Sandsová a Lucie Šafářová, která tak v Melbourne Parku – po triumfu z roku 2015 –, prodloužila zápasovou neporazitelnost na 12–0. Obě členky páru získaly čtvrtý grandslamový titul z ženského debla a Šafářová se poprvé v kariéře stala světovou dvojkou žebříčku WTA ve čtyřhře.

 
Zpět

Vyhledávání

tkkruh© 2014 @ Všechna práva vyhrazena.